Työkaluja menestystekijöiden johtamiseen

Arvon tuoton johtamisen tulisi olla rakennushankkeen tärkein prosessi. Siinä määritetään hankkeen menestystekijät, ja niitä johtamalla varmistetaan hankkeen onnistuminen. Tähän tulokseen on päädytty Vähähiilisen rakentamisen arvon tuoton johtaminen -kehityshankkeessa, jonka tulokasena saatiin kuvaus arvon tuoton johtamisesta rakennushankkeessa sekä siinä käytettäviä menettelyjä ja työkaluja. Ne on julkaistu yleisesti käytettäväksi Rakentamisen Laatu RALA ry:n ylläpitämällä sivustolla www.arvontuotto.fi.

Rakentamisen Laatu RALA ry:n kehityshankkeessa kehitettiin 2023-2024 arvon tuoton johtamisen prosessia ja työkaluja, jotka tukevat johtamista hankkeen kaikissa vaiheissa. Niistä on muodostettu ohjeita, joita hankkeen päättyessä on julkaistu RALA:n kautta. Hankkeesta on myös julkaistu loppuraportti, jossa kerrotaan hankkeen lähtökohdat, kehittämisen kulku ja tulokset.

Rakennushankkeen arvon tuottoa johdetaan määrittämällä hankkeelle yhteiset menestystekijät ja toimimalla niiden pohjalta kaikissa vaiheissa hankkeen parhaaksi. Usein johtaminen kuitenkin hajoaa eri osapuolten risteävien intressien alle.

”Rakennushanketta ei käynnistetä, jotta saataisiin toteutettua hieno projekti, vaan koska sen odotetaan tuottavan arvoa käyttäjille ja hankkeen muille osapuolille.  Arvon tuoton johtamisen pitäisi siten olla rakennushankkeen tärkein prosessi”, kuvaa Juha Salminen Salmicon Oy:sta.

RALA:n kehityshanketta ovat olleet toteuttamassa Salmiconin lisäksi Mittaviiva Oy, ja siihen ovat osallistuneet mm. Kuopion Kaupunki ja Helsingin Yliopisto, joiden hankkeissa menestystekijöiden johtamista on kehitetty ja testattu. Sitä on rahoitettu EU:n NextGenarationEU -rahastosta. 

Arvon tuoton johtamisessa määritellyt menestystekijät kuvataan erillisessä tavoitedokumentissa, niitä käytetään hankintakriteereinä ja niiden toteutumista mitataan ja seurataan hankkeen aikana. Lopuksi analysoidaan, miten on onnistuttu, ja mitä siitä voidaan oppia seuraaviin hankkeisiin. 

Kestävyysnäkökulmalla on vahva kytkentä arvon tuottoon, koska sen pitäisi olla johtamisen keskiössä eikä näkyä vain erillisissä konsulttitoimeksiannoissa tai raporteissa. Osana arvon tuoton johtamista kestävyydelle asetetaan tavoitteita ja sitä johdetaan kuten muitakin menestystekijöiksi nostettuja asioita.

Kehityshankkeessa keskityttiin erityisesti kiertotalouteen ja sen taksonomiavaatimuksiin. Työkaluksi laadittiin ohje siihen, miten kiertotalous huomioidaan hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa ja miten sitä johdetaan osana arvon tuottoa.

Julkaistuissa ohjeissa kuvataan arvon tuoton johtamisen prosessi sekä annetaan ohjeita ja apudokumentteja sen eri vaiheisiin. Näitä ovat esimerkiksi menestystekijöiden määrittäminen ja kuvaaminen tavoitedokumentissa, arvon tuottoon perustuva toteutusmuoto, kilpailutus- ja tarjouspyyntömalli, laatupisteiden laskentapohja, kannustinmittaristo ja projektisuunnitelma. Sivustolle on myös koottu eri menestystekijöiden mittareita tarkoituksena yhtenäistää ja selkeyttää mittarien käyttöä alalla.

Kehityshankkeen omistaa Rakentamisen Laatu RALA ry, ja se on saanut rahoitusta ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (RRF). Hankkeen toteuttajina toimivat Salmicon Oy ja Mittaviiva Oy.

Lisätietoja: 
Juha Salminen, Salmicon Oy, p. 050 512 4463, juha.salminen@salmicon.fi

www.arvontuotto.fi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *